Sunday, November 14, 2010

Suratan ..~

Dengan nama ALLAH yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasihi .. ~

Seribu satu kisah yang sukar diungkap dengan kata-kata ..
Namun aku bersyukur pada Ilahi kerna telah melindungi jiwaku dari melakukan perkara-perkara yang menyesatkan diriku lantaran kasih kepuraannya membodOhkan hatiku dan mataku ..
Syukur jua pada Ilahi kerna telah menunjukkan kebenaran sikap seseorang yang bertopengkan kebaikan ..

Tiada cinta tiada dendam tiada sayang selepas kebenarannya diketahui ..
Namun andainya si Sahabat tau kisah sebenarnya .. pasti hati mengalir darah ..
Lantaran itu .. ku cuba sedaya upaya untuk melindungi hatinya dari kelukaan itu akibat sikap manusia yang sesal ku kenali .. dengan menjauhkan diri dari insan yang dikasihinya ..

Dan untuk itu .. biarlah kebenaran itu tersimpan untuk tatapan hidupku .. agar 1 lagi jiwa yang telah tersemat dihatiku terjaga dan terpelihara .. kerna dia insan yang menganggapku Bidadari Syurganya .. ~

Dan untuk bondaku yang tercinta .. usah dikenang insan yang melukai hatimu .. biarkan kenangan 7 tahun itu berlalu membawa pergi .. usah dikasihi pada insan yang sudah tidak mengenal akan jatidirinya .. kerna kelak ia akan menambah lukamu wahai bOndaku .. biar lah dirinya tidak tahu bahawa kasihmu ibarat IBU KANDUNG .. dihina dicaci tapi tetap sayang ..

Inilah ujian yang mengandungi hikmah disebalik suratan yang ditetapkan Ilahi ..

Sesungguhnya aku telah terpilih .. dan ALLAH SWT memilihku kerna dia menyayangi diriku seindah namaku yang telah diilhamkan kepada ayah bondaku .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. ~

" Ya ALLAH, berikanlah daku pahala atas musibah ini dan gantilah musibah ini dengan sesuatu yang lebih baik untuknya"

Amin Ya Rabbal Alamin ..~


p/s : Golden Gate sudah terkubur .. ~

3 comments:

kasanova pencen said...

apasal plak golden gate?

andi max said...

assalamu alaikum cik,kisah diatas sangat menyentuh hati,saya bukan membela kaum saya,tp mungkin ada sebab dia berbuat demikian,mungkin kerana terpaksa,atau sebab2 lain yg munasabah.apa yg dpt saya katakan disini hanyalah kita juga perlu buat self correction..harap jgn kecil hati..akan tetapi jika jelas terbukti hanya atas sebab mengejar nafsu,hanya perkataan sabar dan kuatkan hati dan iman yg dapat saya perkatakan di sini.Dzikir akan menenagkan kalbu..

❤ Sutera Maya ❤ said...

golden gate tuh lambang kejahilan diri owank amerika bang .. seperti jahilnya diri saya ketika trauma melanda hidup saya d bulan september ..

Walaikumsalam wbt .. incik andi .. jutaan terima kasih kerna sangat mengambil berat akan hal ini .. =)
sebenarnya ada lagi kisah disebalik kisah ini .. cuma saya tidak mahu mengatakannya disini buat masa ini .. dan mungkin nti ada yg terluka ..
ya saya selalu muhasabah diri .. bila difikirkan kembali sikap extunang yg kini jauh berubah selepas pertemuan kembali sejak terpisah setahun lebih yang lalu .. mungkin ada kaitan ngan diri saya .. tp saya tinggalkan dia bukan kerna tiada sayang cuma memandangkan beratnya beban yg dia tanggung kerna dia la ayah dan dia la ibu bg adek2nya ..

Dan selepas saya tau lagi satu kebenaran sikap beliau yg sebenarnya selepas beliau membuang saya .. ati saya tidak lepas mengucapkan syukur kerna hampir2 menyesatkan diri saya sendiri hanya kerna owank spt dirinya .. memang tidak d sangka .. dan tidak menyangka .. rupanya drama sedang dipersembahkan kepada saya dalam setiap smsnya .. alhamdulillah ati ini telah sememangnya diserahkan pada Ilahi .. jiwa ini telah diserahkan pada Ilahi .. tiada tangisan kecewa lagi selepas mengetahui diri ini ditipu sekali lagi ..

cuma sedikit kesal bila ibu yang mengasihi dirinya seperti anak kandung dicerca dan diperlakukan sedemikian begitu sedangkan arwah ibubapa serta seluruh keluarganya saya junjung ibarat raja dan permaisuri ..

apa yg perlu saya katakan sejarah tetap sejarah .. kenangan tetap kenangan .. saya terima seadanya kelemahan diri saya yang sesungguhnya amat daif disisi ALLAH SWT ..

Cuma saya takut andainya jodoh tersurat pada dirinya .. bagaimana mungkin saya mengkhianati seorang sahabat ? kerna saya paami sikap extunang ini yg hidup dalam bayang2 saya .. yg hidup dalam lingkungan bayang-bayang saya .. mohon pada ALLAH SWT dijauhkan .. ~
Amin .. ~

Dunia Maya℠₠