Thursday, December 2, 2010

ALKISAH 1 : Mmm .. Agaknya nakal lebih baik dari jahat ..

mmm .. agaknya la kot .. tp betul ke ? ke tak betul ? mm .. tak tau .. jahat la agaknya kot .. kot-kot jahat .. hihik .. tp suma owang bukan tak pernah buat jahat .. sikit-sikit jahat .. yela kan .. maksud aku .. tak la buat jahat cam dajjal .. ishh .. pasal pa kait ngan dajjal ? ye la kan dajjal tuh jahat tahap gaban .. tukang huru hara dunia .. tp aku .. tak la buat jahat mana pom .. tak la sampai nk huru hara hidup owang tp owang yg salu buat hidup aku huru hara .. hehek .. gurau ja .. mm .. jahat yg aku maksudkan tuh 'nakal' .. ye la kan time tuh jiwa muda agi .. asik dok ikut ati ja .. sekarang da tua .. hihik .. =P

bila aku terkenangkan kisah dulu .. masa tuh aku studi kat kk agi .. pendidikan awal aku kat sana la .. 3 kali tukar sekolah tp bukan pasal kes men'dajjal'kan sekolah .. pasal family aku suka pindah-pindah .. hehek .. untung betul ada ramai family di pelusuk sabah neh ..

1st time aku buat jahat ngan memba sekelas aku .. lelaki tuh beb .. haha .. poyo sangat .. aku bukan simpan dendam apa-apa pom ngan dia .. dia pom bukannya sala apa-apa pom ngan aku .. tp entah la .. da dajjal kecil cam aku neh tak senang tengok owang senang la agaknya kot .. hihik .. masa tuh cikgu mang teda lam kelas .. aku sebenarnya bukan la jahat sangat .. tp ntah la .. nakal banyak kot .. aku tak ingat pasal apa aku men'dajjal'kan budak neh .. mungkin geram tengok saiz badan dia yg besau tuh .. dan aku pulak badan kecik ja .. hihik .. kompom abg pencen gelak neh .. haha .. so masa tuh aku ikut la perasaan aku .. yala bisikan setan da merasuk dalam ati .. aku humban dak tuh ngan kerusi plastik .. sebaek la kerusi plastik .. lau kayu .. mm .. kompom aku cabut dari sekolah tus cari mak aku .. hihik .. tp sebaek la dak tuh cuma pecah bibir .. dak-dak lam kelas aku suma dok ugut aku nak bgtau cikgu .. eleeee .. pi la ngadu .. tak takot pom .. kataku dalam ati tp dada tuh da dag dig dug geng .. kihkih ..

2nd time aku buli dak pompuang kelas aku .. kata budak-budak pesbuk .. om .. om .. hihik .. ekceli dak-dak sekolah aku neh suma dak sumandak .. kadazan dusun .. kebanyakkan memba-membaku neh penganut 'huruf T terbalik" .. tp aku mang tak pilih bulu nk bekawan .. berbalik ngan kisah dak pompuang tuh .. dak neh pom poyo gak .. owang sabah pangel 'cengeng' .. ye la kon anak mak .. hehek .. ntah pa suka sangat nangis lam kelas .. time tuh kitaowang da darjah 5 .. so aku yg agak hangin cikit ngan menda cmtuh .. da la poyo memekak jek lam kelas .. kunun la dalam ati .. hihik .. so ku ternapak ulat gonggok .. merayap atas lantai kelas .. tnpa membuang masa ku amek dan ku humban ke dalam mulut dak tuh .. oppp .. ngam-ngam dak tuh nangis siot terngaga mulut .. sibaek dak tuh tak tertelan .. fuuuu .. makin meningkat pula tahap tangisannya tuh .. sibaek tinga aku neh ada pelapis .. err .. aku tak pekak tau .. haha .. dak-dak kelas aku pom dok bising-bising .. tp bukan ngan aku .. ngan dak pompuang yg aku mendajjalkan tuh .. pasal dak tuh bukan makin berhenti nangis .. makin memekak lam kelas ja ..

mmm .. neh la pengalaman yg aku tak dapat lupa masa sekolah kat SK POMOTODON, Inanam .. sekolah yg penuh makna dalam hidupku .. mm .. jari aku da penat nak naep .. ti aku continue agi la ..

tp betul la kan nakal lebih baek dr jahat ? hihik .. salam hormat .. ~ =)

No comments:

Dunia Maya℠₠