Friday, April 1, 2011

Khianat ?

di khianati ? kekasih mengkhianati ? kawan mengkhianati ? mengapa ? kenapa ? bagaimana terjadi ?

Semua itu terjadi bila 'cinta' menguasai diri .. si kawan sangup mengkhianat sahabatnya .. si kekasih sanggup mengkhianati kekasihnya yang setia .. dan semua itu terbongkar bila Yang Maha Mengetahui menghendaki hambaNya mengetahui kebenaran disebalik pembohongan dan penipuan para pengkhianat cinta ..

Kerana cinta .. hubungan sahabat dengan sahabat yang telah lama terjalin akhirnya terlerai .. kerana cinta .. hubungan kekasih antara kekasih yang telah lama terjalin tercemar .. mengapa terjadi ? adakah dalam bersahabat itu tiada nawaitu 'ukhwah fillah' ? adakah dalam berkasih itu tidak mendapat redhaNya ? atau ini antara ujian-ujian dariNya untuk memperlihatkan pada insan-insan yang di ujiNya bahawa sikap dan sifat manusia itu adakalanya sesuatu yang sukar terjangkau oleh akal manusia ? atau memang dasar manusia itu bersifat 'khianat' ? ..

tiada kata dapat ku ungkap melainkan aku redha atas apa yang terjadi padaku demi mendapatkan keredhaanNya .. jika laluan ku untuk mendapatkan keredhaanNya dengan menghadapi manusia seperti ini .. maka seharusnya ku harus sentiasa berlapang dada dan bersabar serta berdoa padaNya agar aku tidak memiliki sifat 'khianat' ini dan berlindung dari manusia-manusia seperti itu .. demi hubungan yang kubina berdasarkan cintaku padaNya .. ~
 "Dan janganlah engkau berbahas untuk membela orang-orang yang mengkhianati diri mereka sendiri. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang selalu melakukan khianat, lagi sentiasa berdosa. (An-Nisaa' 4:107) "

No comments:

Dunia Maya℠₠