Friday, July 1, 2011

Sebuah Metafora Kehidupan ..~

bila segala rasa menjadi satu .. Bagaikan ku tak tau bagaimana tuk tersenyum .. Bagaimana tuk ketawa .. Ada kala tawaku pun ku tak mengerti .. Ada kala senyum ku pun ku ragui .. 

Cuba letak dirimu dalam kehidupanku .. Melalui ranjau kehidupan dari kecil hingga dewasa .. Melalui pelbagai rasa kehidupan .. Dikhianati sahabat dikhianati orang yang dikasihi .. Dihina dan dicaci orang sekeliling tapi masih mampu tersenyum .. Menolak tawaran maktab kerna ibu .. Menolak memasuki 'u' kerna ibu .. Mata memandang mudah berkata 'sabar' tapi hati menanggung bagai tiada tertanggung ..

Cuba kau letak hidupmu dalam hidupku .. Setiap pagi petang menyusuri lorong sepi sepanjang sekilometer .. Bagaikan sandal tak mampu menahan .. Terkoyak terputus demi sesuap nasi .. Dan ada kala malam mengiringi langkah hingga sang ayah sang ibu kerisauan .. Tapi itu lah kehidupanku dan antara kehidupan yang dilalui .. Hanya airmata sujud serta luahan pada Yang Maha Mencipta diluahkan .. Agar diberi kekuatan hadapi setiap ranjau kehidupan tuk mendapat keredhaanNya ..

Bersyukurlah aku .. Biar tiada cinta untukku asal ku punya Cinta Ilahi dari Kekasih Agungku .. Kerna cinta dariNya lebih bernilai lebih abadi lebih suci dari cinta~cinta yang ku pernah ada dan dari cinta~cinta yang ku lihat dalam kehidupanku ..~

2 comments:

mappeddo said...

..kehidupan ni memang penuh kisah suka dan dukanya..hanya kekuatan hati yg mampu melawan dan menempuhinya..ingatlah bahawa terkadang ada hikmah di sebalik apa yg kita lalui biarpun tak seperti apa yg kita inginkan..dan ingatlah bahawa orang tua kita tak boleh dipersia..mungkin ada hikmah disebalik apa yang sedang kita lalui..

El Syifa Althafunnisa said...

yaa .. pasti ada hikmahNya .. ;)

Dunia Maya℠₠