Saturday, December 31, 2011

Salam bahagia buat pengunjung blog ku .. semoga kalian sentiasa dalam suasana luar biasa bagus dan baik serta sentiasa dalam lindungan rahmat serta berkat Ilahi .. ;)

Arineh 31.12.2011 .. hari terakhir dalam tahun 2011 .. sepanjang tahun 2011 pastinya kalian  banyak kisah yang gembira, sedih dan tidak kurang juga duka .. biasalah da namanya manusia .. so seharusnya la melalui kehidupan begitu .. bilang orang hidup ini seperti 'roda' .. ye la kan .. roda tuh kan berpusing pusing .. so kehidupan kita pon cam bepusing pusing .. err .. maksud ku .. sekejap kita d atas .. sekejap kita di bawah .. ada kala kita di tepi ada kala kita di siring .. tp tak tau la lau ada orang yang ditengah tengah yakni hidupnya 'begitu begitu sahaja' .. ntah da lupa perkataan apa yg sinonim ngan perkatan 'begitu begitu sahaja' .. hikhik ..

walau apa pun terjadi disepanjang 2011 ini .. teruskan kehidupan .. tapi berpijak la dibumi yang realiti dan nyata .. bukan terus hanyut dalam dunia fantasi dan halusinasi .. nanti akan jadi 'giler' .. yela kan .. sekarang neh banyak sangat orang gila .. gila bukan pasal dunia .. sebab tenggelam dalam khayalan dunia .. pasal apa terjadi ? bagi aku la kan .. sebab dorang neh maksud aku jiwa dorang neh jauh dari agama .. sedangkan penawar segala penyakit kejiwaan itu adalah AGAMA .. tak kiralah agama mana pun semuanya menyeru ke arah kebaikan agar hidup bertambah harmoni .. mana ada agama menyeru membuat kejahatan .. nti penuh la pula dunia neh ngan orang gila .. ye tak ? jadi .. kalian semua .. dan diri ku .. walau apa pun terjadi pada masa akan datang .. tetap la berpegang pada agama kalian .. agar anda tidak menjadi 'orang gila' atau 'tergila-gila' mahupun 'digilai' ..  ye la kan .. lau anda 'digilai' nti anda riak, takkabur dan segala penyakit Ph.D .. penyakit2 hati neh nanti yang buat anda gila .. err.. anda tau apa Ph.D tuh ? Ph.D tuh maksudnya 'Penyakit Hasad Dengki' kata DrTuah dalam buku motivasinya 'Jangan Main-Main' .. ada bagusnya anda baca buku neh.. bukan la maksudnya bagi mengelakkan anda gila .. tp sekadar mengambil iktibar yang terdapat dalam buku itu yang setiap bab ada sketsa kehidupan .. 

okeh la .. aku pon tak na la cerita tang benda-benda gila .. bab .. aku tak suka pon walaupun ada kala aku agak 'gila-gila' .. hikhik .. ;p

cuma apa yang ku harapkan .. anda tinggalkan la segala kenangan pahit yang berlaku dalam tahun 2011 neh .. jadikan ia seperti mimpi ngeri .. yang sekadar menakutkan kita .. tapi membina keyakinan kita untuk terus hidup menjadi hamba ALLAH SWT .. hidup ini bukan sebenar benar kehidupan tapi yang sebenar benar kehidupan itu adalah di akhirat .. dan aku berkata bukan sekadar untuk anda tapi berkata kepada diriku .. sebagai peringatan pada diriku .. tinggalkan segala penghinaan, cacian dan kejian manusia terhadap kita kerna semua itu berlaku atas ketetapan ALLAH SWT .. tidak ia terjadi tanpa izinNya .. percayalah bahawa ALLAH SWT tau apa yang terbaik untuk kita dan tau dimana kemampuan kita sebagai hambaNya .. dan setiap ujian yang kita lalui menaikkan darjat kita di sisinya ANDAI kita seorang yang sabar dan sentiasa solat .. 

Akhir kata buat kalian, ' dunia dicipta untuk manusia, dan manusia dicipta untuk akhirat' .. kata hikmah ini aku terlihat dalam majalah Solusi .. ntah yang keberapa .. aku suggest korang baca la majalahnya .. sungguh berkualiti intisarinya bagi orang yang benar-benar ingin mengetahui apa sebenarnya kehidupan yang telah dilalui dan ke mana arah hidupnya ..

Salam Mahabbah buat kalian ~ .. ;)


No comments:

Dunia Maya℠₠